Astazi, dupa cum ati dedus din titlu, voi dezbate din nou un subiect foarte controversat si anume sistemele de tip perpetuum mobile. Se stie ca astfel de sisteme ideale exista doar in teorie si nu au nicio aplicabilitate in practica, sau chiar sunt total irealizabile si luate in deradere.
In articolul acesta va voi prezenta o teorie care s-ar putea sa functioneze, dar sa stiti ca nu am testat-o.
Este vorba despre fenomenul de capilaritate care apare la suprafata lihcidelor.
Pentru acest experiment vom utiliza apa, un bazin, o ata sau sfoara suptire si un tub capilar, inchise intr-o incinta care sa nu permita evaporarea apei si daca aceasta totusi se evapora in interiorul vasului (datorita oscilatiilor de temperatura ale mediului) sa ajunga inapoi in bazinul colector.
Atasez imaginea:
Cum ar putea functiona un astfel de sistem?
Ideea de baza este ca in permanenta apa sa se mentina in miscare prin tubul capilar. Se stie faptul ca intr-un tub capilar suficient de subtire apa urca la o inaltime considerabila (de exemplu: intr-un tub cu diametrul de 0,2 mm apa urca 7 cm), astfel putem gandi un sistem precum este cel prezentat in imaginea de mai sus.
Tubul capilar este cufundat sub apa atat incat apa sa urce in tub suficient pentru ca atunci cand conectam la partea superioara a tubul o ata si asezam capatul liber (al atei) mai jos, sa obtinem caderea libera a apei. Inchidem totul intr-o incinta si obtinem astfel un sistem care se mentine in stare de functionare, teoretic, mult timp.
Sper ca v-a placut acest experiment, este totusi doar o teorie, nu incerc sa demonstrez nimic aici.