Independeta energetica si inepuizabila pare desprinsa dintr-o nuvela science-fiction, dar istoria ne-a aratat de multe ori: ceea ce este astazi considerat science-fiction poate deveni realitate in viitorul apropiat. Drept exemple stau multe dispozitive electronice care daca am face o calatorie inapoi in timp si le-am arata oamenilor din secolul trecut ar crede ca venim poate de pe o alta planeta sau bine inteles din viitor (cam asta ar fi cea mai plauzibila reactie).


Desi este un vis al omenirii, s-ar putea ca sursele de energie de tip perpetuum mobile sa nu fie chiar atat de irealizabile. Se presupune ca ar exista deja dispozitive capabile sa se mentina in stare de functionare fara nicio interventie din exterior, dar acestea sunt strict secrete.


Propun un test de imaginatie: este un ansamblu compus din componente optice si electronice la care ma gandesc de ceva vreme – Incarcatorul fosfor-fotovoltaic.


Teoria din spatele acestui dispozitiv consta in conectarea in paralel a unor componente electronice. Am atasat un un desen pentru a va face o impresie despre ce este vorba.


Voi face o mica descriere despre cum ar putea sa functioneze un astfel de dispozitiv.
Ideea de baza consta tocmai in definitia curentului electric, adica miscarea electronilor printr-un mediu conductor (miscare ordonata). Am gandit o modalitate de miscare perpetua a electronilor printr-un circuit electronic in asa fel incat unele componente sa fie utile (vezi LED1 din desen).
Supercapacitorul sau bateria (reincarcabila) sunt in prealabil incarcate si conectate la circuit, LED-ul 2 este asezat intre o celula fotovoltaica si o placuta fosforescenta. LED-ul 2 lumineaza atat suprafata celulei fotovoltaice, cat si placuta fosforescenta care la randul ei reemite lumina absorbita spre suprafata celulei fotovoltaice. Datorita faptului ca fotonii emisi de catre suprafata fosforescenta au o energie mai scazuta, acestea nu se reflecta de pe suprafata celulei fotovoltaice, sunt absorbite in intregime. Sopercapacitorul, poate fi inlocuit cu o baterie reincarcabila care sa se reincarce in permanenta astfel, asigurand o durata de functionare a intregului circuit mai mare, inclusiv durata de functionare al LED-ului 1.
Iata domnilor avem o sursa de lumina care sa persiste un interval de timp mai mare, decat daca ar fi un sistem simplu format dintr-o baterie si un LED.

Daca site-ul va este ultil, de acum puteti dona pentru intretinerea acestuia.


Invata Germana ABC
Instaleaza aplicatia
Invata Germana ABC offline
Click pe imagine
pret: 3 euro
Invata Germana ABC