Cand vine vorba despre chipuri implantate sub piele, ori ca vorbim despre o simpla baza de date care sa contina detalii esentiale despre o persoana, ori ca vorbim despre informatii cu adevarat importante (cum ar fi conditia medicala a unei persoane, esentiala in caz de urgente) mereu apare o reactie de teama si mai ales de impotrivire datorita faptului ca oamenii nu inteleg cu adevarat despre ce este vorba.


Recunosc ca nici eu nu prea stiu, dar ideea este una buna. In primul rand aceste dispozitive (chipuri sau cum vrem sa le numim, implanturi electronice, digitale etc.) sunt solutia perfecta pentru o lume mai buna, deoarece pot preintampina anumite evenimente mai putin placute si ne usureaza viata. Pot inlocui cartea de identitate, cardul de sanatate, cardul de credit si o baza de date cu istoricul persoanei in ceea ce priveste de exemplu conflictele cu legea.

Totusi sa mergem mai departe, aceste chipuri ar putea fi dotate cu sisteme GPS, microfoane, pot contine sensori care sa monitorizeze pulsul, tensiunea arteriala, temperatura corpului si poate chiar glicemia. Aceste informatii sunt utile, intru-cat pot semnala autoritatilor daca ceva nu este in regula. Poate va intrebati de ce am specificat si microfonul (“cum sa ma asculte pe mine cineva, ce vorbesc?”)? Raspunsul este simplu: nu toata lumea este atat de prietenoasa si unii pot planui lucruri, cum ar fi, comiterea unor infractiuni. Prin cateva cuvinte cheie aceste probleme pot fi preintampinate de catre autoritati, acestia putand sa intervina in timp pentru a impiedica o fapta nu tocmai ortodoxa. Microfonul, chiar daca este pornit in permanenta, este ascultat si inregistrat doar cand detecteaza anumite cuvinte. GPS-ul este si el util in acest caz pentru ca astfel se va stii cu precizie unde se afla aceste persoane. De altfel GPS-ul are si utilitatea de a gasi persoanele disparute sau aflate sub urmarire.

Daca oamenii sunt constienti de faptul ca sunt monitorizati, de teama, odata cu trecerea timpului vor renunta la comiterea de fapte nu tocmai in concordanta cu nivelul de civilizatie demna de secol 21. Cu timpul oamenii pot renunta la aceste chipuri, dar atunci deja vor fi intr-un fel reeducati si mai putin predispusi catre lucruri rele.