Poate va intrebati de ce ar face cineva asa ceva. Are vreo utilitate?
Aflati raspunsul, citind acest articol pana la sfarsit.
1. Avem nevoie de un soarece viu
2. O pereche de micro-casti audio cu conexiune Bluetooth
3. Un dispozitiv dotat cu un emitator-receptor Bluetooth si care este in stare sa ruleze un program sau o aplicatie

Nu stiu daca ati intalnit vreodata, notiunea de sunet 3D sau chiar 8D. Tocmai despre asta va voi scrie in cele ce urmeaza. Sunetul 8D inseamna de fapt perceptia sunetului, avand ca sursa nu doar stanga si dreapta (stereo), ci din orice unghi, chiar si 270 de grade. Unii dintre voi poate ati avut ocazia sa experimentati acest tip de sunet spatial (surround sound) cu o singura pereche de casti. Daca nu intelegi exact despre ce este vorba puteti cauta pe YouTube clipuri cu sunet 8D sau 3D (parca asa se numesc), chiar ai impresia ca sursa sunetului te inconjoara.

Acest tip de sunet poate fi generat de playerul audio instalat pe dispozitiv.
Daca ai libertatea de a genera ultrasunete acoperind aria de 380 de grade, poti pacali soarecele sa se miste cum vrei tu (ca si cum ai ghida personajul principal dintr-un joc video 3D)

Daca emiti sunet din casca din dreapta, soarecele se va speria si o va lua la goana in stanga si invers. Inchipuiti-va acum ca puteti ghida soarecele dupa bunul plac, chiar si inainte, daca sunetul este in asa fel manipulat sa creeze perceptia ca vine de undeva din spate (lucru de altfel realizabil).


Programul sau aplicatia are in componenta o maneta virtuala care ghideaza soarecele in functie de locatia (virtuala) a sursei sunetului.

Ce utilitate are “sa ghidezi un soarece nevinovat asa aiurea”?
Soarecele poate fi dotat cu o microcamera video si cu un led (si o baterie de ceas), nu recomand nimanui sa faca ceea ce voi relata pentru ca este complet imoral si in al doilea rand “nu-i frumos sa faci asa ceva”:
– in scopuri de spionaj
Daca ai un emitator/receptor Bluetooth care sa acopere sa zicem o arie de 100 m patrati, poti spiona cam orice, mai ales daca echipezi soarecele si cu un microfon. Eu totusi recomand sa nu spionati pe nimeni!

Daca tot am clarificat faptul ca spionajul este o prostie, un astfel de soarece poate deveni extrem de util in unele cazuri, imi vine in minte momentan asa ceva: prabusirea unei cladiri. In urma prabusirii unei cladiri stim cu totii ca exista supravietuitori care trebuie gasiti cat mai repede. Un calculator central poate trimite mai multi soareci in vederea reperarii supravietuitorilor, pentru ca astfel acestia (supravietuitorii) sa fie salvati.

Soarecii pot fi dotati cu microcamere termice (cred ca exista asa ceva) astfel gasirea persoanelor care inca sunt in viata este mai usoara. De asemenea imi vine in minte ca soareci ar putea fi dotati cu un emitator si un receptor de ultrasunete care prin intermediul programului de pe calculatorul central creeaza o harta tridimensionala a tuturor spatiilor pe unde a trecut vreun “soarec”.